Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΡΟΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ…

Συχνά κλείνομαι στο τσόφλι μου - από απογοήτευση - και μονολογώ. «Λαμβάνω αποφάσεις» από μόνος μου.

Σαν να είμαι αυτοκράτορας…Σαν να κρατώ στο χέρι μου μαχαίρι και πεπόνι. Πέτρα και καρύδι…   

Εννοείτε, κάνω λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο.

Σήμερα, σαν να μ’ έβαλε ο διάολος ξανά. Χτύπησα το μυαλό μου απ’ το πρωί για της χώρας τα «γελάδια».

Για το πώς μπορεί να διοικηθούν καλύτερα μελλοντικά οι Δήμοι μας.
Μετά από τη συγχώνευση των επαρχιών, που είναι πια τετελεσμένο γεγονός.

Απέκλεια με αυστηρότητα την υποψηφιότητα των παλιών στρατολογημένων έπαρχων που καραδοκούν, φιλοδοξούν, τροχίζονται να κατακτήσουν ξανά την αναπαυτική καρέκλα του Δημάρχου οι: Ντούτσης, Μαλιούκης, Κύρος, δύο Καϊσηδες, Δαλιάνης, Καλτσούνης…

Με την ξάστερη λογική: Αφού δεν κούνησαν όλα αυτά τα χρόνια ούτε το μικρό τους δάχτυλο - συμβιβάστηκαν με το κακό - για την επίλυση των ζωτικών ζητημάτων του κακόμοιρου κόσμου μας: Για το ηλεκτρικό, τους δρόμους, το νερό…

Κανένας δεν τόλμησε να δαγκώσει χέρι αδιάφορου κράτους. Αφού τους πληρώνει αδρά. Τους κρατάει καλά.

Το παράξενο είναι ότι έχω και επιθυμίες!

Θέλω το Δήμο ισχυρό. Άψογο στη λειτουργία. Να ‘χει το κύρος της κυβέρνησης του τόπου. Να μην έχει απολύτως καμία σχέση με την κατάντια κάθε πρώην επαρχείου.

Να διοικηθεί επιτυχώς από προικισμένο στέλεχος - με κύρος και ισχύ Πρωθυπουργού αυτού του τόπου.

Αξίες έχουμε. Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε.

Κι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να είναι ένας κι ένας. Εκλεκτά ανοιχτόμυαλα παιδιά.

Με προσόντα, που να μπορούν να διαχειριστούν κάλλιστα τα «υπουργικά» καθήκοντα: Τα οικονομικά του τόπου, τα περιουσιακά. Αυτά της ανάπτυξης, της παιδείας, του πολιτισμού, της ασφάλειας …

Τίθεται καθήκον στα δύο δικά «μας» κόμματα, ν’ αποφύγουν τις προχειρότητες, τις ακροβασίες,  τις προστριβές, τις νοσηρές αντιπαλότητες… Να σκεφτούν σοβαρά, υπεύθυνα και να προτείνουν για υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους πρωτάκουστα, άφθαρτα, πεντακάθαρα πρόσωπα. Πρώτης επιλογής. Γιατί υπάρχουν αρκετά ανάμεσά μας.

Η θέση του Δήμαρχου - πρέπει να το αντιληφθούμε ορθά - δεν είναι απλά μια θέση εργασίας, που θα προσφερθεί σε κάποιον σε κρίσιμη περίοδο αναδουλειάς.

Αλλά οχυρό. Ένα ισχυρό πεδίο μάχης.
Που απαιτεί γερό κότσι, αντοχές και πάνω απ’ όλα γνώσεις.


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ

27/06/2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ !

Ήταν το 1978. Μετά από πολυήμερες δοκιμές, νυχτο - ξημερώματα πάνω στο χορό, ο όμιλος γυναικών της Δρόπολης ενόψει του Φολκλορικού Φεστιβάλ τ’ Αργυροκάστρου, ήταν έτοιμος, ν’ ανέβει στη σκηνή. Ασφαλώς, με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Με την τέλεια προετοιμασία του, τη δεξιοτεχνία του, θα ενθουσίαζε, στο αρχαίο κάστρο, τους θαυμαστές. Θα τους έκοβε για πολλοστή φορά, ξανά μόνο για λίγο την ανάσα. Ήταν η Ντίνα του Μήλου στην κορυφή. Η καλύτερη επιλογή - πρώτο μπόι, ευλύγιστο σώμα - με προσόντα καλλονής. Η λάμψη όλη πάνω της ... ! Αυτή καθόρισαν οι ειδικοί , αποκλειστικά, να σύρει το δροπολίτικο χορό. Ενώ, όλα ήταν έτοιμα και μετά από λίγες ώρες θα ξεκινούσε η εκδήλωση, ανώτατα κομματικά στελέχη έφεραν αντίρρηση. Παρενέβησαν στο φολκλόρ. Το ανέμισμα του μαντιλιού, δεν το εμπιστευόταν στην Ντίνα. Ως μέλος θιγμένης οικογένειας, δεν άρμοζε να είναι η Νίνα στην κορυφή. Να την έβγαζαν από το χορό; Ήταν πλέον αργά. Να την έβαζαν στο τέλος; Θα φαινόταν ξανά.  Σκέφτηκαν

«ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»

(Κοινωνικό θέμα) Φέρνω στο νου μου δύο συγκινητικές στιγμές, που σχετίζονται με το μοιραίο. Με το θάνατο. Τη μία την αποτύπωσα σε συζήτηση με τον οφθαλμίατρο, Χρηστάκη Τζούμπη. Λέει ο φίλος μου: «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά τον τάφο. Το παράχωμα. Το χώμα που ρίχνει πάνω στο νεκρό ο νεκροθάφτης. Απ’ αυτό πανικοβάλομε. Κι η μάνα μου δεν φοβόταν το θάνατο. Εσένα, αγόρι μου, πονώ, μου έλεγε πριν φύγει. Σε σκέφτομαι στεναχωρημένο με το δάκρυ στο μάτι, να κάθεσαι πάνω από το στολισμένο φέρετρό μου στη μέση του οντά και θλίβομαι». Ο Χρηστάκης καταλήγει:  «Ακόμα και στα τελευταία της, η καλή μου μάνα, είχε όμορφη ψυχή!»      Η δεύτερη στιγμή: Μου έχει συμβεί να ακούω, συνήθως γυναίκες, βγαίνοντας από παρηγοριά, από οικογένεια που έχασε αγαπημένο πρόσωπο, ανάμεσα στα διάφορα, να λένε: «Όμορφος νεκρός. Σαν να κοιμόταν. Σαν να ήταν ζωντανός. Έτοιμος να σου μιλήσει … !». Σε μέρα βαθιού πόνου, πένθους γίνεται η συζήτηση. Με τι να σχετίζεται τάχ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ

(Κοινωνικό θέμα) Δεν μπορώ να καταλάβω την πράξη ορισμένων υπερηλίκων σε χωριά της Πάνω Δρόπολης, που καλούν μάστορα κι ετοιμάζει, στα «δυο μέτρα» τους στο νεκροταφείο, τον τάφο τους. Αποφασίζουν, κιόλας οι ίδιοι, να γίνει με γρανίτη ή με μάρμαρο... Για να έχει αντοχή και να μην λερώνεται... Εκτός από τον τάφο, από τις οικονομίες τους καλύπτουν-όταν έρχεται η ώρα-και τα έξοδα της κηδείας τους. Προσπαθώ να μπω στον κόσμο αυτών των ανθρώπων. Στην ψυχολογία τους, στο σκεπτικό τους, στο συναίσθημά τους κι αδυνατώ πραγματικά να συλλάβω την τόλμη τους, τη δύναμή τους. Φαίνεται, το γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν την πράξη αυτή, που τους οδηγεί να φτάσουν στο σημείο αυτό, είναι η ασθένεια της εποχής, που σε μεγάλο ποσοστό το παιδί παρατάει το γονιό. Κι όντας μόνος του, ο γέροντας, έχει χάσει την ελπίδα. Κι έχει αποκτήσει πλέον άλλη αντίληψη για τη ζωή του. Περιμένει χωρίς φόβο, χωρίς άγχος, ήρεμα, φυσιολογικά το θάνατό του. Ετοιμάζει και τον τάφο του.