Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΝΩ ΣΕ ΘΕΜΕΛIΑ ΣΤΑΒΛΟΥ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ

(Σύμφωνα με αφήγηση του δάσκαλου, Βασίλη Γκούτζου).

Θυμάμαι:

Κάτω κάναμε μάθημα. Πάνω απ’ τα κεφάλια μας, στο τσιμεντένιο πάτωμα οι γυναίκες τράζανε καλαμπόκι.

Ως τότε το νέο σχολικό κτήριο, ήταν ένα μέρος για μάθημα και ένα άλλο για αποθήκη σιτηρών..

Από την κεντρική πόρτα έμπαιναν οι μαθητές για μάθημα. Από ένα τεράστιο παράθυρο, στο οποίο ήταν ακουμπισμένη ξύλινη σκάλα, οι συνεταιριστές ανέβαζαν στην πλάτη το γέννημα.

Συσκευασμένο σε σακιά.

Έχει παράξενη ιστορία, η ανέγερση του σχολικού κτηρίου. Να την αφηγηθώ: 

Ο Λάκης Μάνος τότε έδινε μάθημα στη Βάνιστα, ενώ ο Λάκης Γκούτζος στο Χάσκοβο.

Σαν η Τάσιο με τη Μάρω, γυρίζανε μαζί στο χωριό.

Οι δάσκαλοι, περνώντας μπροστά από το μαγαζί του χωριού, είπαν να πουν μια καλησπέρα στον Κώτσιο Μήλο.

Και να τον ρωτήσουν:

- Τι κτήριο θ’ ανεγερθεί λίγα μέτρα πιο πέρα;

Λαμβάνουν την απάντηση:

- Ακούω ότι θα κτιστεί στάβλος για στέγαση αγελάδων και βοδιών του συνεταιρισμού. Ένα κομμάτι, θα λειτουργήσει σαν αποθήκη…

Μα…, αυτό το ωραίο μέρος οι παλιοί τ’ άφησαν ελεύθερο, για ανέγερση σχολείου;!   

Εκεί μέσα στο μαγαζί οι τρεις αποφάσισαν και συνέταξαν επιστολή μ’ αποδέκτη την Εκτελεστική Επιτροπή του Νομού Αργυροκάστρου.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Παιδείας.

Περιέλαβε τον φάκελο ο Βάσος Κονόμης, τότε Γραμματέας αυτής της Επιτροπής.

Μετά από συνεννόηση με τ’ ανάλογα όργανα, επισκέπτεται το χωριό.

Έρχεται σ’ επαφή με τους συντάκτες και τους λέει:

- Η ενημέρωση δεκτή, αλλά ο τρόπος δεν ήταν καλός.

- Μα… πώς να κάναμε…;!

- Είναι συνομωσία να γράφεται από μερικά άτομα επιστολή…! Σας συμβουλεύω, Βασίληδες, άλλη φορά να συντάσσεται επιστολή ένας - ένας!

Και τους χτύπησε με το χέρι την πλάτη.

Η επόμενη κίνησή του:

Διέταξε τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, τον Γιώργο Μέρο κι διέκοψε μονομιάς τις εργασίες.

Εντός ολίγων ημερών, έφτασε στη Δερβιτσάνη ο αρμόδιος μηχανικός.

Τότε, το ‘58 με ‘59 περίπου, στ’ ανοιγμένα θέμελα για στάβλο, ξεκίνησε η ανέγερση του σχολικού κτηρίου, που 50 χρόνια τώρα αναδύει άρωμα παιδείας.


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ

25/10/2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ !

Ήταν το 1978. Μετά από πολυήμερες δοκιμές, νυχτο - ξημερώματα πάνω στο χορό, ο όμιλος γυναικών της Δρόπολης ενόψει του Φολκλορικού Φεστιβάλ τ’ Αργυροκάστρου, ήταν έτοιμος, ν’ ανέβει στη σκηνή. Ασφαλώς, με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Με την τέλεια προετοιμασία του, τη δεξιοτεχνία του, θα ενθουσίαζε, στο αρχαίο κάστρο, τους θαυμαστές. Θα τους έκοβε για πολλοστή φορά, ξανά μόνο για λίγο την ανάσα. Ήταν η Ντίνα του Μήλου στην κορυφή. Η καλύτερη επιλογή - πρώτο μπόι, ευλύγιστο σώμα - με προσόντα καλλονής. Η λάμψη όλη πάνω της ... ! Αυτή καθόρισαν οι ειδικοί , αποκλειστικά, να σύρει το δροπολίτικο χορό. Ενώ, όλα ήταν έτοιμα και μετά από λίγες ώρες θα ξεκινούσε η εκδήλωση, ανώτατα κομματικά στελέχη έφεραν αντίρρηση. Παρενέβησαν στο φολκλόρ. Το ανέμισμα του μαντιλιού, δεν το εμπιστευόταν στην Ντίνα. Ως μέλος θιγμένης οικογένειας, δεν άρμοζε να είναι η Νίνα στην κορυφή. Να την έβγαζαν από το χορό; Ήταν πλέον αργά. Να την έβαζαν στο τέλος; Θα φαινόταν ξανά.  Σκέφτηκαν

«ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»

(Κοινωνικό θέμα) Φέρνω στο νου μου δύο συγκινητικές στιγμές, που σχετίζονται με το μοιραίο. Με το θάνατο. Τη μία την αποτύπωσα σε συζήτηση με τον οφθαλμίατρο, Χρηστάκη Τζούμπη. Λέει ο φίλος μου: «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά τον τάφο. Το παράχωμα. Το χώμα που ρίχνει πάνω στο νεκρό ο νεκροθάφτης. Απ’ αυτό πανικοβάλομε. Κι η μάνα μου δεν φοβόταν το θάνατο. Εσένα, αγόρι μου, πονώ, μου έλεγε πριν φύγει. Σε σκέφτομαι στεναχωρημένο με το δάκρυ στο μάτι, να κάθεσαι πάνω από το στολισμένο φέρετρό μου στη μέση του οντά και θλίβομαι». Ο Χρηστάκης καταλήγει:  «Ακόμα και στα τελευταία της, η καλή μου μάνα, είχε όμορφη ψυχή!»      Η δεύτερη στιγμή: Μου έχει συμβεί να ακούω, συνήθως γυναίκες, βγαίνοντας από παρηγοριά, από οικογένεια που έχασε αγαπημένο πρόσωπο, ανάμεσα στα διάφορα, να λένε: «Όμορφος νεκρός. Σαν να κοιμόταν. Σαν να ήταν ζωντανός. Έτοιμος να σου μιλήσει … !». Σε μέρα βαθιού πόνου, πένθους γίνεται η συζήτηση. Με τι να σχετίζεται τάχ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ

(Κοινωνικό θέμα) Δεν μπορώ να καταλάβω την πράξη ορισμένων υπερηλίκων σε χωριά της Πάνω Δρόπολης, που καλούν μάστορα κι ετοιμάζει, στα «δυο μέτρα» τους στο νεκροταφείο, τον τάφο τους. Αποφασίζουν, κιόλας οι ίδιοι, να γίνει με γρανίτη ή με μάρμαρο... Για να έχει αντοχή και να μην λερώνεται... Εκτός από τον τάφο, από τις οικονομίες τους καλύπτουν-όταν έρχεται η ώρα-και τα έξοδα της κηδείας τους. Προσπαθώ να μπω στον κόσμο αυτών των ανθρώπων. Στην ψυχολογία τους, στο σκεπτικό τους, στο συναίσθημά τους κι αδυνατώ πραγματικά να συλλάβω την τόλμη τους, τη δύναμή τους. Φαίνεται, το γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν την πράξη αυτή, που τους οδηγεί να φτάσουν στο σημείο αυτό, είναι η ασθένεια της εποχής, που σε μεγάλο ποσοστό το παιδί παρατάει το γονιό. Κι όντας μόνος του, ο γέροντας, έχει χάσει την ελπίδα. Κι έχει αποκτήσει πλέον άλλη αντίληψη για τη ζωή του. Περιμένει χωρίς φόβο, χωρίς άγχος, ήρεμα, φυσιολογικά το θάνατό του. Ετοιμάζει και τον τάφο του.